Vandaag een kort stukje over Systema Ademhaling. Alhoewel er vele adem methode zijn die allen hun meerwaarde hebben. Is dit degene waarin ik mij het meest thuisvoel. Dat wil niet zeggen dat ik nooit iets over andere ademtechnieken ga schrijven. Of dat ik deze niet wil gebruiken om jouw adem te verbeteren. Maar mijn vertrekpunt zou vaak vanuit het ademen zoals wij dat in Systema doen zijn. Dit omdat het in de basis geen extreme oefeningen vraagt. Met het toepassen van de 7 principes kom jij al een heel eind. In de toekomst zou ik een kort filmpje maken over deze ademhaling. Maar dan nu zonder verder oponthoud de 7 principes van Systema ademhaling.

Neus en Mond
Bij alle oefeningen in systema ademen we in door de neus en uit door de mond. Door het inademen door de neus heeft je lichaam meer controle over het volume en snelheid van de lucht die naar binnen komt. Daardoor ontspannen de spieren om de longen zich meer, waardoor je uiteindelijk dieper kunt ademen. Als we in de stress situatie inademen door de neus, kan dit je al kalmeren en klaarmaken voor een belangrijke taak. Wetenschappelijk gezien is het inademen door de neus goed om de lucht op de juiste temperatuur te brengen en filter de neus kleine stofdeeltjes uit de lucht.
Uitademen door de mond geeft een comfortabele en ontspannen afgifte van lucht. Als je door de neus uitademt in een stress situatie kun je het gevoel hebben dat jij niet genoeg of snel genoeg kan uitademen.

Leidend
De adem is in alle gevallen leidend. Dat betekent dat jij begint met jouw ademhaling en de beweging gaat daarin mee. Denk aan een locomotief die opstart, de wagens trekken elkaar langzaam mee. Totdat de hele trein in beweging is. Zoals de locomotief aan de wagons trekt, zo heeft de adem een leidende rol in onze bewegingen.

Voldoende
We ademen vaak teveel in, hierdoor krijgen we spanning in de nek en rond het sleutelbeen. Luister goed naar de hoeveelheid zuurstof die jouw lichaam op dat moment nodig is. Hierdoor blijf jij ontspannen en krijg je de volledige adem die voor jouw huidige taak nodig is. Terwijl je inademt ontspan je lichaam, en voel hoe de adem zich door je hele lichaam verspreid. Wellicht zou jij voelen dat je adem gaat naar de delen waar je lichaam zacht en ontspannen is. Na een natuurlijke pauze komt de lucht weer naar buiten, zonder dat dit enige inspanning of kracht kost. Volgens deze methode ademen zorgt dat we meer ontspannen en steeds wat dieper kunnen ademen.

Continuiteit
De ademhaling zou ten alle tijden door moeten gaan. Houd jouw adem niet in, tenzij jij hier een speciaal trainingsdoel voor hebt. Denk er eens aan als je schrikt of als je geconcentreerd aan het werk bent. Blokkeer jij dan je adem? Herstel, heb je ergens kramp of vermoeidheid kijk of je ook door dat deel van je lichaam ademt. Door geblokkeerde plekken ademen is een belangrijk in Systema ademhaling

Pendulum
Zoals een pendel aan het eind van zijn beweging een nano-seconde stopt. Zo heeft ook onze ademhaling een natuurlijke pauze. Tijdens deze pauze is de grootste overdracht van energie en zuurstof naar het lichaam. Door te ademen als een pendel, is onze adem soepel en stabiel.

Onafhankelijk
De ademhaling moet onafhankelijk van de beweging zijn. Je moet er geen gewoonte van maken om bepaalde oefeningen alleen maar op de in- of uitademing te doen. Om dit te bereiken moeten we de ademoefeningen uitvoeren met een wisseling in welke fase we zitten met de ademhaling. We kunnen bijvoorbeeld in squat naar beneden gaan op een inademing en dan weer omhoog komen in de uitademing. Voor het maximale effect draaien we de oefening dan ook om. Dus omlaag in de uitademing en omhoog in de inademing

Geen spanning
De ademhaling mag nooit tot spanning in het lichaam leiden. Als we goed ademen krijgen we geen spanning in het lichaam, versterken we onze psyche, onze pezen en ontspannen we onze lichaam. In het beginsel moeten we dus vaak onze eigen spanning controleren en of we nog ontspannen zijn. Als wij onze spieren constant aanspannen terwijl dit niet nodig is zijn we veel sneller vermoeid

Dit waren de 7 princieps van de ademhaling zoals wij deze gebruiken in Systema. De principes zoals ik ze hier beschreven heb, staan ook in het boek Let Every Breath door Vladimir Vasiliev en Scott Meredith. Mocht jij de Systema ademhaling willen ervaren, neem dan contact met mij op.

Systema Ademhaling
Breathing is Life