We kunnen op heel veel manieren ademen, maar over het algemeen doe jij het best goed. De primaire functie van ademen is om te zorgen dat jij in leven blijft. Gezien het feit jij nu deze blog nog kan lezen, kunnen wij wel concluderen dat jij die functie van ademen goed kan benutten.
Maar misschien adem je wel te diep, of te oppervlakkig? Of heb jij wel eens gehoord van mensen die hun adem gebruiken om de meest bijzondere dingen te doen. Het verlagen van de hartslag, het verlagen van jouw stress en het bereiken van een diepere ontspaning. Elke ademhaling heeft zijn eigen functie. En daar ben ik mateloos door gefascineerd in hoe wij de adem kunnen gebruiken in het dagelijks leven. Wat ja ik heb net gesteld dat de primaire functie van ademhaling bij jou zijn functie wel doet. Maar dat wil nog niet zeggen dat jij alles uit jouw ademhaling haalt wat erin zit.

We kunnen ademen om ons lichaam in een andere staat te brengen. Van de vele ademoefeningen die ik vaak zie, zijn die oefeningen gericht op diepe ontspanning. Vaak gebeuren ze in een ruimte en kosten ze tijd om het juiste effect te bereiken. Deze oefeningen hebben hun bestaansrecht denk ik ook al meer dan genoeg bewezen. Hoewel ik deze oefeningen ook gebruik, is de diepe ontspanning vaak niet wat ik zoek in mijn ademoefeningen. Ik leer jou graag oefeningen die makkelijk te gebruiken zijn in het dagelijks leven. Die gedaan kunnen worden terwijl jij naar de keuken loopt of jij je kop thee- of koffiedrinkt. Het combineren van adem met beweging en zeker onze dagelijkse bewegingen maakt dat die wonderlijke wereld van adem in ons dagelijks leven glijdt. Een van de ademoefeningen die ik in de komende ademworkshop aan jou ga leren is ademen voor kalmte. Als je kunt ademen voor kalmte terwijl je beweegt zul jij merken dat jouw adem gaat passen bij wat jij op dat moment doet. Maar ook komt er ontspanning en volledigheid in het lijf. Je bewegingen zullen helend werken, hoe simpel ze ook zijn. Elke ademhaling werkt daarin bij aan jouw fysieke, mentale en psychologische gezondheid. Doordat het lichaam en de geest kalm worden stapt het lichaam uit de stress-stand. Als we niet meer in de stress-stand staan dan gaat het over leven in plaats van overleven.

Het mooie van een oefening ademen voor kalmte is dat zodra jij het gevoel hebt hoe het werkt je het snel kunt toepassen. Ik merk het in mijn dagelijks werk, dat ik het tijdens het administratief werk, of uitvoerend werk snel de juiste kalmte kan vinden door middel van mijn adem. Vanuit die kalmte komt ontspanning en overzicht. Ademen voor kalmte ligt voor mij aan de basis van alle andere oefeningen op dit moment. Want als ik op deze manier ga ademen voor ontspanning dan ontspan ik dieper, maar kan ook gelijk weer bewegen als het nodig is. Ik weet niet of jij het kent, dat na een diepe ontspanningsoefening je echt even weer moet landen in het lichaam. Maar vind de lichtheid in het ademen, en de kalmte die daarbij hoort en je komt op een ander niveau van ademwerk.

Ik hoop dat ik jou mag verwelkomen op 15 juni op de adem-workshop Breathing and Healing.

Adem voor kalmte