De ademhaling, we doen het per dag gemiddeld meer dan 10.000 keer. Dat is aardig wat, maar dat is niet raar want onze adem is belangrijk voor het lijf. Het is letterlijk onderdeel van de brandstof van onze spieren. Als ik in de afgelopen tijd kijk zie ik ook steeds meer aandacht voor ademen ontstaan. Op alle gebieden wordt de adem erbij gehaald. We zitten allemaal in ijsbaden, gaan adem-retreats aan en yoga-en er op los. Adem is hot, want het brengt ons ongelofelijk veel. Een ieder die de kracht van de ademhaling heeft ervaren, zou mij ook vast bevestigen het is verslavend…. Gelukkig wel, ademen is nu eenmaal verslavend. Het is vanaf onze geboorte al verslavend, en is zelfs de eerste levensbehoefte. Stoppen met ademen, is doodsoorzaak nummer een zeg ik vaak.

Maar voor iets wat wij zo vaak doen, is het verbazingwekkend hoeveel mensen er rond lopen met klachten op het gebied van ademhaling. Kort van adem zijn, of juist teveel ademen. Of hoe vaak sommige mensen zuchten, of even stiekem door de mond inademen. Bij dat laatste ga ik ervan uit dat de meeste die dit lezen, al weten dat door de mond inademen niet de beste keuze is. Of stiekem er achter komen dat de kaken op elkaar geklemd zijn of zelfs even de adem vast hebben gezet. Veel van die handelingen doen we onbewust, omdat we terugvallen in ons oude patroon. Het adem vastzetten, of veel te diep inademen als we extra power willen hebben.

Maar als wij kijken naar wat adem ons oplevert, en de verhalen op google vinden en deze lezen. Dan is het misschien nog wel verbazingwekkender dat zo weinig mensen in het adembootje stappen. Ik denk dat dit komt, omdat de succesverhalen zeker waar zijn, maar niet door een ieder zo ervaren wordt. Of misschien wil iemand dat ook wel helemaal niet. Ik wil best beter ademen, maar ik wil niet door al mijn trauma’s heen. Dat mag ook en dat is ook goed. Ik denk ook niet dat het nodig is om alles op te ruimen om de kracht van adem te ervaren. Ja de ware kracht van adem komt naar boven in extremiteiten. Maar in het dagelijks leven zonder al die extremen, kan het ons al zoveel opleveren.

Veel mensen ademen bijvoorbeeld verkeerd in, waardoor er veel energie verloren gaat aan de ademhaling. We komen dan in een overleven stand. Dit is natuurlijk zonde en totaal niet nodig. Probeer er vandaag eens op te letten dat er voldoende adem binnenkomt voor de activiteit die uitgevoerd wordt. De ademhaling mag geen extra spanning in je lijf brengen. Eigenlijk moet de ademhaling bijna onzichtbaar zijn. Speel daar mee, en merk hoe er langzaamaan meer energie in het lichaam komt. Zodat wij het kunnen hebben over leven.

Ik sta je graag bij op gebied van jouw ademhaling, mocht je een ademcoach traject bij mij willen volgen. Stuur mij dan een bericht via deze pagina.

ademahling
Prachtige quote van Vladimir over Ademhaling