Een tijdje geleden had ik een gesprek met een priestermonnik. Deze vertelde dat hij ooit een novice had. De novice was bezig om een monnik te worden, en monniken streven na om zo dicht mogelijk bij God te komen. Dit is een jarenlange spirituele ontdekkingstocht kan ik mij voorstellen. De priestermonnik vertelde dat vaak als de novice in kwestie met een vraag kwam omtrent een handeling of iets dergelijks zijn antwoord vaak hetzelfde was. “Brengt het jou dichterbij God?”, de novice had genoeg aan deze vraag.

Onderweg naar huis

Terwijl ik naar huis ging had ik de vraag even naast mij neergelegd zoals dat wel vaker gaat. Het klonk mij een beetje als een klassiek monnik antwoord. Echter de dag daarna kreeg ik bezoek. Ik raakte met mijn bezoek aan de praat. We hadden het over verschillende dingen. Ineens hoorde ik mij het verhaal van de priestermonnik vertellen. Hoe we ertoe kwamen is niet relevant. Maar de vraag “Brengt het jouw dichterbij God?” kreeg ineens een extra, wat aardse laag misschien.

Want hoe vaak doen wij wel niet iets wat tegen onze principes ingaat? Hoe vaak betrap ik mij er niet op om lui op de bank te zitten in plaats van even trainen? Hoe vaak doen wij acties die niet bijdragen aan ons doel?

Acties

Als wij ons vaak betrappen op acties die niet bijdragen aan datgene wat wij nastreven, dan moeten wij toch echt met onszelf om de tafel. Past ons doel nog wel bij ons? Of ben ik inmiddels zoveel veranderd dat het doel niet meer bij mij past, en dat ik het niet meer nodig heb?

Dan wordt het tijd om een nieuw doel te zetten, en bij elke actie die wij uitzetten kunnen wij onszelf de vraag stellen:
“Brengt dit mij dichterbij mijn ….?” Waar het …. staat voor jouw doel, voor de monnik is het God maar wellicht is het voor jou meer ontspanning in het leven, effectiever bewegen? Wellicht kom jij er nu eerst achter dat jouw doel niet meer overeenkomt met wie jij bent? Dan is de eerste vraag om een nieuwe koers en richting uit te zetten.

Doel

Als jij een doel kiest in overeenstemming met wie jij op dat moment bent zou het lijken of alles net even wat makkelijker gaat. Maar voor mij is een doel geen eindpunt. Wat niet wil zeggen dat ik niet met een doel werkt. Maar ik hou het voor mogelijk dat ik in mijn reis verander en mijn doel wat moet bijstellen. Vaak ligt het dan wel in het verlengde van, of vlakbij mijn vorige doel. Zodra wij op het goede pad zitten is het zelden nodig om grof van richting te veranderen of bij te sturen. Soms is er een tegenslag, en het is dan belangrijk om te kijken of wij niet gelijk op willen geven. Pas een doel alleen maar aan, als jij zeker bent van dat jij niet afhaakt omdat jij medelijden met jezelf hebt, of dat jij wat minder mooie aspecten van jezelf tegenkomt.

Stap voor stap, werken aan het worden van een beter mens. Ik heb het al eerder geschreven, maar wellicht is het moeilijkste en het simpelste doel: “Just be a good person.”

Ik begeleid je graag in de stappen.

Oefening om je dichterbij te brengen