Ik heb het seminar Disarm and Control bezocht in London, dit seminar was georganiseerd door Matt Hill. Hij had een van mijn leraren Vladimir Vasiliev uitgenodigd. Het topic van het seminar was Disarm and Control.

Op zaterdag zijn we begonnen, we begonnen met een rustige warming up, gevolgd door de eerste oefeningen werden opgepakt. De opbouw was zoals ik van Vladimir gewend ben uitstekend, van de vingers, naar de pols, naar de ellenboog, schouders en uiteindelijk het hele lichaam. De grootste focus van het seminar lag op werken tegen het mes. Verder werd er kort aandacht besteed aan het werken tegen meerdere tegenstanders, en het werken met een korte stok. Gedurende de demo’s was het plezier en de passie duidelijk te zien bij Vladimir.

Voor mij was een van de mooiste uitspraken, dat wij een keuze hebben in hoe we bij onszelf naar binnen gaan. Doen wij dit om te helen, of om onszelf kapot te maken. Het bracht mij weer bij dat veel dingen een keuze zijn in het leven, kiezen wij ervoor om onszelf sterker te maken, meer compleet. Of kiezen we de makkelijke weg, de quick fix. Een ander mooi punt vond ik hoe goed Vladimir is in het ontsnappen, en deze beweging gelijk om te zetten naar kracht. Hij beweegt, zeer licht maar in elke beweging zit power.

Alles bij elkaar was het een zeer waardevol weekend, en ik kijk er enorm naar uit om het geleerde met jullie te mogen delen. Veel van de punten gaan ook zeker terugkomen in het seminar Move with Comfort, waarvoor de registratie reeds geopend is. Ik hoop jullie snel te mogen ontmoeten op de mat.

Rest mij niks anders over dan Vladimir, Valerie en Matt en zijn team te bedanken voor een uitstekend seminar.

Vladimir en Jaro