Vandaag had ik ineens even kort een gesprek met Jeroen van Natuurlijk Mentaal. In dit gesprek ging het eigenlijk over de comfort zone. Ik kwam erachter dat mijn beeld hetzelfde en toch ook wat anders was. Het ging zoals wel vaker met dat soort dingen over de zuiverheid van woorden. Wat bedoelen wij eigenlijk als wij het over de Comfort zone hebben?

En wat bedoelen wij vooral niet? Eigenlijk ontwikkelde zich een nieuwe term. Maar daar komen wij zo op. Met oog op de comfort zone is het belangrijk wat dat voor mij is.

De comfort zone voor mij is, is de zone waarin jij kan rusten en herstellen. Je kunt wat comfortabel is voor jou wat verleggen zodat jij op meer punten kunt rusten en herstellen. De comfort zone is dynamisch, van statisch stilzitten herstel ik fysiek niet lekker door een statische meditatie oefening te gaan doen. Naar statisch werk een set yoga oefeningen, dynamische adem oefeningen, hardlopen dan herstel ik van statisch werk. Naar een zware fysieke dag is het wellicht andersom en herstel ik van wat statischer dingen. Mediteren, een goed boek lezen, misschien zelfs wel een film kijken. Het herstel wat het lichaam vraagt is afhankelijk van wat ik gedaan heb.

De comfort zone is dus niet, in mijn optiek, de zone waarin ik en ik parafraseer Jeroen hier even de plek waar we roken, snuiven, zuipen en ons volstoppen met eten. Met als doel om ons te verdoven zodat wij niet hoeven te voelen wat wij daadwerkelijk nodig zijn. Sommige mensen drukken hier de stempel comfort zone op. Maar als we van bovenstaande de nadelige gevolgen voor het lichaam bekijken, dan is dat geen comfort voor het lichaam op lange termijn. We hebben een discomfort zone gecreëerd voor het lichaam. Echter verdoven wij dat door die middelen, waardoor wij onder de illusie staan dat dit comfort is. Maar zoals dat vaker is met een illusie is het dus niet waar, en zitten we in de verdovingszone. Hierin verdoven wij datgene wat ons lichaam echt vraagt, dit kan zijn uit angst voor voelen of omdat we gewoon niet beter weten.

Tijdens mijn seminar Move with Comfort, gaan wij dan ook aandacht besteden aan wat voor mij comfort is. Deze en nieuwe inzichten laat ik jouw graag ervaren. Heb jij behoefte aan coaching op dit gebied en hoe ik dit moet. Neem dan met mij contact op, maar ik weet ook zeker dat Jeroen bereid is om je te helpen via Natuurlijk Mentaal.

Jeroen en Jaro tijdens een ademworkshop