Kinderen en zelfverdediging, of eigenlijk kinderen en martial arts. Wat is het nu voor kinderen om een martial arts te oefenen. De populariteit van bijvoorbeeld een rots en water programma, roughousing en kinder judo geeft al aan dat veel kinderen het nodig zijn of graag zo bezig zijn.

Als ik kijk naar mijn eigen kinderlessen, of het nu op een school met rots en water is. Reguliere lessen of een weerbaarheidstraining zie ik de kinderen op de volgende gebieden enorm groeien:

– Zelfvertrouwen
– Grenzen leren en aangeven
– Motoriek
– Zelfbewustzijn

De kunst bij het leren van zelfverdediging aan kinderen is niet om ze te veranderen in kleine vechtmachines die de vuist als enige oplossing zien. Als we kijken naar het Awareness Boundaries en Combat schema (ABC). Dan begin ik vaak inderdaad bij Combat, dit geeft kinderen het zelfvertrouwen dat ze weten wat te moeten doen als hun grenzen worden overschreden. Want hoe kun je iets neerzetten als je niet weet wat jij daarna moet doen?
Als we weten wat moeten we doen kunnen we dingen ook sterker neerzetten. Vanuit de grenzen, hebben we het over hoe het voelt. Hoe staan we sterk, en wat is er allemaal mogelijk vanuit mijn eigen kracht. Daar maken we kinderen dan bewust van, en zo bouwen we langzaamaan zelfvertrouwen op.

Maar als ik eerlijk ben, kan ik dat niet alleen. Als wij onze kinderen op zelfverdediging doen, dan hebben wij als ouder ook de verantwoording om hun, hun eigen kracht te laten ervaren. Te vaak komt het voor dat ik kinderen onbuigbare arm leer. Vervolgens willen ze dit aan hun vader laten zien, dat ze hun arm onbuigbaar kunnen maken. Vervolgens denkt de vader in kwestie, onbuigbaar…. let maar op. En gaat ver boven het niveau van het kind zitten. Ja de arm buigt, en het zelfvertrouwen van het kind ook. Dit is een van de redenen dat ik er soms voor kies om eerst een avond met de ouders te doen. Zodat ze weten hoe ze goed bij kunnen dragen aan de groei van hun kinderen.

Mocht u, uw kind op zelfverdediging willen doen, om ze weerbaarder te maken of gewoon omdat ze het leuk vinden fysiek bezig te zijn geef je dan op voor een gratis proefles via info@breathandbody.nl.
Het is natuurlijk ook mogelijk om uw kind op een rots en water training bij ons te zetten. Na de meivakantie start er eentje voor de onder en bovenbouw. U kunt zich hier opgeven.

Kinderen en zelfverdediging
Samen groeien