Krijgskunst wat is dat nu eigenlijk? Wat levert het ons op, en wat is de meerwaarde van een krijgskunst hedendaags nog. Veel mensen trainen om sterker te worden dan een ander. Maar er is altijd een grotere of sterker persoon te vinden. Of iemand met meer technische skills, voor mij is dit onderdeel van krijgskunst totaal niet interessant. Het is ook wat anders dan een vechtsport, hoewel er echt wel krijgskunsten zijn die kunnen functioneren als vechtsport. Maar in een sport gaat het om winnen of verliezen, er zijn wedstrijden om skills te testen. Aan het einde ben jij beter of slechter dan de ander.

Begrijp mij niet verkeerd, het is niet erg om dit te doen. En als jij het leuk vindt ga er vooral mee door. Maar voor mij ligt de kracht van krijgskunst in het zelf leren kennen en te verbeteren van jezelf. Om elke dag een beetje een beter persoon te worden. Het lijkt simpel, maar als we in Systema kijken hebben we het vaak over continu ademen en voldoende voor het moment. Hoe vaak heb jij vandaag al onbewust je adem vast gezet? Heb je het al benauwd gehad, of adem je stiekem wat teveel?

Ook voor mij is het elke dag streven om het nog beter te doen dan de dag ervoor. Soms lukt en soms lukt het niet. Maar het pad om steeds een beter persoon te worden is een fascinerende weg. Mijn leraar Vladimir Vasiliev zei het zo mooi: “Het zwaartste gevecht is dat met jezelf, want je tegenstander is net zo sterk.” Als ik naar mijzelf kijk is dit zo waar. Mijn tegenstander weet al mijn manieren en zwakheden en doet zijn best om er gebruik van te maken.

Maar toch langzaam maar zeker, wordt ik meer een met mijn tegenstander en wordt ik een beter persoon. Dat is voor mij het doel van krijgskunst. Mocht je vragen hebben of een keer een training bij willen wonen? Ik kom graag met jou in contact.

Krijgskunst just be a good person