Als wij de regie in ons eigen leven pakken, dan en dat willen houden zorgen wij voor 4 dingen, de laatste stap loslaten is soms de kunst.

– Uitnodigen, wij zorgen datgene wat ons gebeurt, gebeurt op onze uitnodiging. Wij zorgen dat wij daarin oprecht zijn
– Meebewegen, de andere voelt zich gehoord en wij luisteren naar zijn standpunt
– Richting Geven, wij voegen bij wat voor ons belangrijk is
– Loslaten, wij laten los.

Ik ga met de eerste 3 kort door de bocht, maar dat komt omdat ik nu een stuk wil schrijven over loslaten. De andere 3 kom ik vast ook nog op terug. Dat weet ik eigenlijk wel zeker. Maar wij horen het zo vaak: “Jij moet het gewoon loslaten.” Vaak roept het bij de andere frustratie op, en wordt de persoon in kwestie misschien zelfs boos. Want zo makkelijk is dat loslaten niet, op het moment dat het niet lukt.

Ik had laatst een situatie waarin het niet lukte, en vandaag viel voor mij het kwartje waarom het zolang duurde dat ik het los kon laten. Ik had namelijk geen controle op de situatie, het werd mij meegedeeld. Voor mijn gevoel stond ik met de rug tegen de muur. Dus meebewegen ging niet meer, richting geven was onmogelijk. Dus de situatie had mij klemgezet. Had ik het aan zien komen, dan had ik misschien niet zo klem gezeten. Maar ik had het verkeerd ingeschat, en daardoor stond ik even klem. En met betrekking tot die situatie nog steeds, maar toen ik de juiste persoon gesproken had. Kon ik een klein beetje meebewegen en kon ik een kleine richting geven. Dit was genoeg om een beetje los te kunnen laten. Waardoor het iets minder zwaar wordt.

Als wij overvallen worden, wordt het loslaten zeer lastig, pas als wij ruimte krijgen om in elk geval te kunnen meebewegen, en richting te kunnen geven. Dan krijgen wij ruimte om los te laten. Loslaten is niet zoals men vaak denkt een trucje. Het is een fysieke en mentale handeling. Als wij daar gevoelsmatig de ruimte niet voor hebben dan wordt loslaten een probleem.

Heel makkelijk gezegd. Als jij genoeg reserves hebt en jij krijgt een boete van 450 euro, dan kun jij dat makkelijk loslaten, want jij hebt de ruimte om het op te lossen. Als jij echter geen geld hebt, sta jij op dat moment klem en wordt het loslaten een stuk lastiger.

In Systema, leren wij om steeds de ruimte in onszelf te vinden om los te kunnen laten. Afgelopen week leerde ik eindelijk de voorwaarde om goed los te kunnen laten. Dit leerde ik doordat ik in een situatie kwam waarin het mij een keer niet lukte. Langzaam groeien wij en worden wij een beter mens. Ik ondersteun jou graag daar waar het kan.