Non-Destructive, ik kies er bewust voor om de term in het Engels te houden. Voor mij is het een van de mooiste elementen binnen Systema. Veel mensen die naar welke martial arts dan ook kijken hebben zien alleen een aspect wat dingen stuk maakt. Soms in oefeningen zelf en soms van een tegenstander. En hoewel erin een confrontatie in een handgemeen er inderdaad blessures kunnen ontstaan moet het streven zijn om het met zo min mogelijk schade te doen. Zoals Mikhail ooit zei “Don’t break the person, but break his desire to attack you.” Hoewel ik dus zeker niet mijn ogen sluit voor dit aspect wil ik graag naar het non-destructive element kijken.

Ken jij het gevoel dat jij naar een training helemaal kapot bent, je polsen voelen strak en stram. En de dag na de training sta je op en voelt het allemaal nog gevoeliger en strammer. In seiza zitten (op je knieën) is een ware hel geworden en die klem is nog pijnlijker dan gister. In plaats van dat het lichaam zich sterker en gezonder voelt, voel jij je slechter. Dit kan en mag nooit het geval zijn naar een training. Een training moet energie geven, tuurlijk mag je voelen dat je wat gedaan hebt, maar je lichaam moet niet stijver en strammer voelen. Nee het moet meer energie hebben en flexibeler voelen.

De scheidingslijn tussen deze 2 manieren is zo dun. We maken allemaal fouten, en we zijn nog steeds bezig met martial arts en het gaat dan wel eens mis. Maar ons doel moet zijn om bij te dragen aan onszelf. Om een beter persoon te worden, met meer energie en kracht vooruit gaan. Gaan wij op deze manier trainen, dan ontdekken we ineens de pareltjes die er in een Martial Arts zitten en hoe deze naar het dagelijks leven gaan.

En hoe hard de oefeningen in Systema lijken, in elke vorm zit een helende iets. Of het nu gaat om het ontvangen van slagen of het geven van slagen. Push Ups die zo langzaamaan gaan dat je echt kunt merken hoe jij de adem moet inzetten om je spieren schoon te houden. De weg is niet altijd makkelijk, maar hij is nooit destructief. We breken dan ook niet jou oude zelf af. Maar we ontwikkelen ons tot betere mensen. Dat sommige eigenschappen daarbij verdwijnen is natuurlijk, want we zijn constant in beweging. Volgens mij was het Vladimir die zei: “Just do the Work”. En zo simpel is, houdt in je achterhoofd wat je wilt bereiken en luister naar jouw lichaam.


Mijn martial arts is Systema, en ik neem je graag mee op deze reis tijdens een van onze lesmomenten.

Non-destructive