Ik heb voor mijn doen lang geworsteld of ik dit zou moeten schrijven en dan ook publiceren. Sterker nog nu ik begonnen ben met schrijven ben ik er nog steeds niet helemaal over uit. Het behelst namelijk een idee, een theorie, die ik nu aan het uitkristalliseren ben. Het is alsof ik langzaam aan begin te begrijpen maar nog niet exact weet hoe ik dit over moet brengen. Het klinkt misschien voor sommige mensen wat zweverig. Maar dat is het voor mijn gevoel niet. Sterker nog ik denk dat dit klopt, en het niet veel simpeler en lichter kan worden. Zie deze blog dan ook als een poging om iets bij jullie neer te leggen over mind body and spirit wat zich kan gaan ontwikkelen tot iets moois.

Een kleine 2 maanden geleden heb ik via de online lessen van Vladimir Vasiliev de cursus Strong in Spirit gevolgd. In het Engels is de term Mind, Body and Spirit heel gewoon. Als we de simpele Nederlandse vertaling nemen… dan is geest zowel Mind* als Spirit. En als ik dat lees proef ik dat deze vertaling te kort doet aan het woordje Spirit. Dus ik probeerde mijn eigen beeld hierover te vormen. Dit beeld heb ik bij verschillende mensen te luister gelegd. En zie dit als het eerste onderdeel van mijn poging om deze materie te beschrijven. Ik hoop dat jullie het kunnen volgen en als jullie er vragen over hebben. Dan hoor ik ze graag en misschien kan ik ze dan beantwoorden.

Voor dit verhaal focus ik mij op Mind , Body en Spirit. In mijn idee is de Spirit zo sterk als die is. Hij kan enorm krachtig zijn, maar moet getraind worden. Het trainen van de Spirit kan voor sommige mensen bidden zijn, of voor sommige het geloof dat het universum voorziet. Spirit is datgene wat in ons komt wat in contact met de bron staat. Het is onze link naar de bron. Het is datgene wat ons ook bezieling geeft.

Als ons hele hebben en houden in balans is en goed samenwerkt komen onze acties vanuit de Spirit, de Mind kan deze acties ondersteunen en de Body voert het uit. Dit is in de ideale situatie, waarin de Spirit datgene is wat ons aanstuurt. Het zorgt dat wij ons zelf behouden en wij de juiste koers varen.

We kunnen de verbinding met onze Spirit versterken. Dit kan door de juiste oefeningen. Ik denk zelf dat, dit bidden of mediteren is. Studies tonen aan dat deze activiteiten hetzelfde positieve effect hebben op ons hersenen en dat we daardoor meer in verbinding staan met ons zelf.

De mind wordt als het goed is aangestuurd door onze Spirit. Maar een niet getrainde mind, die niet luistert naar onze Spirit, kan ook op eigen houtje gaan handelen. Wellicht komt het dan goed, maar soms ook niet. Een consequentie kan zijn dat handelingen net even meer moeite kosten, maar misschien zijn we inmiddels als zo gewoon met de mind te werken. Dat wij niet eens herkennen dat wij het constant doen. Hierdoor gebruiken we te veel spierkracht, bouwen we spanning op en kunnen wij niet goed opladen. Waardoor we moe worden en niet goed herstellen.

De mind kan ook tegen ons zeggen dat de actie die vanuit de Spirit komt, niet lukt of dat we het niet halen. Alsof we ons zelf naar beneden halen, of omdat de mind bang is uit onze comfortzone te komen. De mind, kan echter ook de actie bekrachtigen, door hem te herroepen en als we dat onder de knie hebben. Dan komt dat vanzelf. Dan leert de mind goed naar onze Spirit te luisteren en worden onze acties, vol leven. Onze bewegingen worden licht maar vol met kracht. We bewegen volledig. Wil jij dit ervaren neem dan contact met mij op.

*Noot van Chiel de Jager, wellicht is het mooier om voortaan mind als verstand te vertalen

Mind Body and Spirit