“He Jaro, jij biedt toch een vechtsport in Sneek aan?,” vraagt iemand mij. Ik kijk even verbaasd, en realiseer mij dat het helaas nog steeds het geval is dat wat ik doe in de volksmond nog steeds vechtsport heet. Ik geef lessen in Systema een krijgskunst. Is het dan ook een vechtsport?

Ik weet het niet, ik vind het lastig. Ja in Systema hebben we stuk vechten, we leren omgaan met weerstand en leren daarbij ons optimaal te ontspannen. Het vechten is een check, ben ik wel echt ontspannen kan ik nog doorademen en beweeg ik nog effectief. Doordat het vechten in een gecontroleerde omgeving gebeurt (de dojo) en de druk langzaam opgevoerd kan worden leer je om te gaan met stress.

We concentreren ons op principes als Ademhaling, Beweging, Ontspanning en Houding. Dit doen we inderdaad vaak in een gevechtssituatie maar ook aan de hand van ademoefeningen, ontspanningsoefeningen en verschillende bewegingsvormen. Tijdens de lessen besteden we ook aandacht aan herstellen op fysiek en mentaal gebied. We besteden aandacht aan biomechanica en wat de effectieve manier is om iemand te klemmen, maar ook hoe we hier weer uit kunnen ontsnappen. We leren stoten, trappen en grondwerk. Maar ook hoe we daarmee om te moeten gaan.

Leerlingen van ons ervaren naar een tijd een verbetering in levensenergie, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen. Ze kunnen beter omgaan met stress en zijn in staat om mensen in hun kracht te benaderen.

Als dit is wat jij zoekt in een vechtsport? Ja dan is het zo dan geef ik een vechtsport in Sneek, en nodig ik je van harte uit om een keer een proefles te volgen bij ons. Kijk even op ons rooster en stuur mij een bericht op info@breathandbody.nl wanneer jij graag een proefles komt volgen.

Verwacht jij uitgebreide kata’s en technieken en wedstrijden dan verwijs ik je graag door naar mijn collega dojo’s in Sneek.

Vechtsport in Sneek
Jaro tijdens een les in de dojo in Sneek