Voorkant en Achterkant

Als we een zwaard bekijken zien we vaak als eerst de snede, dit is het scherpe gedeelte van het zwaard. Hoe de snede is, bepaalt hoe scherp het zwaard is. Het is ook datgene wat vaak gedemonstreerd wordt hoe scherp is het zwaard. Dat is dan het onderwerp van gesprek, de scherpte van het zwaard. De snede van het zwaard wordt ook wel de voorkant van het zwaard genoemd. Het zichtbare gedeelte.

Vaak kijken wij naar de voorkant als er iets nieuws tevoorschijn komt. Een nieuwe collega die scheel kijkt, dat is vaak het eerste waar het over gaat. Of die lange, die rode, die dikke, die dunne. Allemaal opmerkingen die wijzen dat wij met de voorkant bezig zijn. Hoe waar die woorden misschien ook zijn, wij doen mensen zo ongelofelijk te kort hiermee. Hetzelfde geldt voor een krijgskunst als men alleen naar de technieken kijkt. Wat is dan nog de waarde van een krijgskunst? Kijk naar aikido met zijn vele gewapende technieken. De wapens zijn bijvoorbeeld een katana (samoerai zwaard), en daarin worden prachtige vormen mee gedemonstreerd. Maar hoe nuttig is deze vorm in het dagelijks leven? Hoe groot is de kans dat iemand mij aanvalt met een samoerai zwaard?

Die kans is niet zo groot, dus de techniek behelst iets anders dan deze uiterlijk vertoning. Die lange, die rode, die dikke, die dunne. Die hebben een andere reden waarom zij jouw collega zijn dan het feit dat ze eruit zien zoals zij eruit zien.

Het zwaard uit het begin, wat scherp is… Die haalt zijn scherpte niet alleen uit de snede. Want de snede moet kracht hebben. Dit wordt bij een zwaard gedaan door wat breder te maken. Hierdoor wordt de snede gevuld met kracht. Doordat de snede zich vult met kracht, kan het zwaard gaan snijden en vervult het zijn functie.

Die lange, die rode, die dikke, die dunne die heeft iets in huis. Wat hem of haar vult waardoor het jouw collega is, waarvan er besloten is dat hij zij wat toevoegt aan een team. Door die persoon alleen te oordelen naar zijn of haar uiterlijke kenmerken ga je nooit de scherpte en de kracht van die persoon zien. Sterker nog iemand op die manier een bijnaam geven, is misschien het begin van hem/haar niet meer serieus te nemen.

Alleen maar bezig met de vorm van een krijgskunst, is mijns inziens het niet serieus meer nemen van de krijgskunst. Want zonder inhoud is de vorm leeg. Het toevoegen van de goede intentie, aandacht en adem maakt dat een techniek scherpte krijgt. Waardoor het zijn bestaansrecht krijgt.

Als wij al vanaf dit oogpunt gaan kijken naar het niet zichtbare, maar naar de achterkant. Dan gaan we personen/technieken in een andere kwaliteit zien. De nadruk verschuift, en wordt die rode misschien wel die vakbekwame. Want wij tillen het naar een andere kwaliteit. Als wij deze stap al zetten gaan wij in een andere kwaliteit leven.

Jaren heb ik ook gedacht, dat dit zo was. Dat leven vanuit de achterkant datgene is wat moet gebeuren. Maar afgelopen weekend toen ik aan het trainen was, daagde mij het. Leven vanuit de achterkant is eigenlijk net zo fout als leven vanuit de voorkant. Want door alleen de aandacht op de achterkant te leggen dan zijn we geneigd om de voorkant te verwaarlozen.

Een bekend voorbeeld is, wij mediteren wel maar alleen in stilte. Zodra wij weer in de bewoonde wereld komen, raken wij gejaagd. We kunnen niet om met de stress van de voorkant.

Die rode, die de vakbekwame is geworden. Nog steeds zie ik hem of haar niet als vol aan. Het zwaard waar ik alleen naar de achterkant kijk, zie ik niet in zijn volledige potentie. Voer ik alleen de achterkant van een techniek uit. Dan gebeurt er niks, want ik heb mijn spieren (voorkant) nodig om te bewegen.

Dus het gaat niet om achterkant of voorkant. Het gaat om de achterkant en voorkant. Als jij die goed samenbrengt. Als jij die weet te verbinden. Dan spreken wij niet meer van leven van een andere kwaliteit. Nee dan spreken wij van leven op een ander niveau.

Als wij in ons team de achterkant met de voorkant weten te verbinden dan tillen wij onze organisatie naar een ander niveau.
Als jij in jouw eigen leven de voorkant met de achterkant weet te verbinden, dan open nieuwe kansen zich, en speelt jouw leven zich af op een ander niveau.

Ik deel graag mijn kennis over het verbinden met de voor en achterkant met jou. Dit kan aan de hand van een coachingsgesprek of een presentatie voor jouw team zijn. Ik zou het leuk vinden om wat van jou te horen zodat wij kunnen kijken hoe wij samen wat voor elkaar kunnen betekenen.