Het is een vraag die vaak voorkomt, is dat nou een beetje effectief dat Systema? Het eerste antwoord op die vraag is als men hem aan mij stelt. “Voor mij wel. Het geeft mij vrijheid.” Eigenlijk vat dit het ook wel een beetje samen. Het is ook de vraag van wat jij zoekt als jij meekomt trainen. Systema is op vele manieren effectief. Het is een fijne manier om met jouw eigen lijf en een partner te werken. Het leert jou veel over jouw eigen spanningen en angsten.

Hoe effectief het is ligt natuurlijk ook aan de hoeveelheid tijd die jij er in steekt en met welke insteek jij komt mee trainen. Voor mij is het onderdeel van mijn leven, ik was 8 jaar toen ik begon met martial arts. Eerst Aikido en toen kwam Systema erbij. In het begin verwachtte ik dat ik onoverwinnelijk zou worden. Dan komen de spreuken als “ware overwinning is zelfoverwinning” en zo zijn er nog vele te bedenken.

Maar de laatste tijd kom ik langzaamaan tot een inzicht, wat al die spreuken eigenlijk inhouden. Het is niet zo interessant wat jij met een ander persoon kan doen. Als het uiteindelijk ertoe komt heb jij toch geen controle over andere mensen. Jij kan andere mensen niet dwingen te veranderen, noch kun jij controle uitoefenen op wat zij doen of hoe zij reageren. Het enige wat jij in de hand hebt is hoe jij zelf reageert. Kun jij rustig blijven? Kunn jij je blijven ontspannen? Kan jij blijven ademen? Kan jij natuurlijk blijven bewegen?

Dat is wat jij zelf in de hand hebt, en dat is de keuze die jij telkens krijgt. Elke situatie die jij tegenkomt is eigenlijk constant de vraag: Kies jij voor de makkelijke of de moeilijke weg? Kies jij ervoor jouzelf sterker te maken of juist zwakker.

Wij hebben het vaak over de weg van de minste weerstand, vaak denken wij dat, dat de makkelijkste weg is. Maar mijn ervaring is een beetje dat, dat zo voelt omdat onze mind graag de vaste patronen vast houdt. De weg van de minste weerstand is de weg die jou energie oplevert waarbij jij je beter voelt. Waardoor jij voelt dat jij kracht in jezelf verzamelt. In het begin is dit vaak de moeilijke weg omdat wij niet gewend zijn op die manier te bewegen of te reageren. Of om die gewoonte dagelijks te doen, maar uiteindelijk merk jij dat de moeilijke weg de makkelijke is. Maar dat onze mind er alles aandoet om ons in onze oude patronen te houden.

De moeilijke weg geeft jouw vrijheid intern, jij wordt baas over jouw reactie en jouw manier van reageren en bewegen. De vraag is wil jij eigenlijk wel die vrijheid? Want het bereiken van die vrijheid is hard werken, maar levert jouw zoveel moois op. Ik begeleid je graag op de stappen die je nodig hebt. Wil je vrij zijn, en heb je een steuntje nodig. Stuur mij een bericht op info@breathandbody.nl.

Vrijheid