Vaak lees ik dat we in een tijd leven dat het helaas nodig is om onze kinderen weerbaar te maken. Maar dat is niet alleen van deze tijd, dat is denk ik altijd al zo geweest. Weerbaarheid bij kinderen is altijd al belangrijk geweest. Wel zie ik in de afgelopen jaren dat kinderen vaak minder weerbaar lijken. Ik kan niet onderbouwen dat dit door corona komt, maar wel kom ik veel kinderen en jongeren tegen die hun motivatie kwijt lijken te zijn. Emotioneel schijnbaar al minder kunnen hebben en het aantal kinderen en jongeren met nare gedachten lijkt toe te nemen.

Ik vind dit zorgwekkend en doe dan ook mijn best om hier een steentje aan bij te dragen. Ik werk vanuit de martiale arts aan de weerbaarheid bij kinderen. Dit kan aan de hand een Rots en Water training, maar ik heb ook mijn eigen programma’s als Ki in de Klas. Wat belangrijk bij alle weerbaarheidsprogramma’s zijn is dat kinderen zich bewust worden van hun kracht, hun grenzen, gevoel en wat hun sterke punten zijn.

Weerbaarheid konden we voorheen opdelen in 4 verschillende thema’s Fysiek, Sociaal, Emotioneel en Mentaal.
De eerste fysiek is voor veel mensen de zelfverdedigingstechnieken. Maar het heeft ook te maken met waar nemen wij onze adem waar. Kunnen we onze rug recht houden en dat zijn maar een paar voorbeelden.
Sociaal, is hoe staan we in onze groep. Kan ik mijn grenzen aangeven maar ook kan ik de grenzen van een ander aanvoelen en respecteren.
Emotioneel, hoe ga ik om met een tegenslag, waar voel ik mijn emoties en hoe geef ik er uiting aan.
Mentaal, zegt veel over mijn eigenwaarde en zelfbeeld. Weet ik wat ik kan en sta ik voor wat ik zeg. Weet ik mijn sterke punten en weet ik een richting voor mijn leven.

De laatste merk ik is voor kinderen steeds lastiger. In hun vormende jaren hebben ze lange periodes alleen aan huis gezeten en werd de les digitaal gedaan. Ik geloof gelukkig heel erg in veerkracht van kinderen en als wij met zijn allen bereid zijn aan de weerbaarheid bij kinderen te werken dan moet het goed komen. Zodat ook onze kinderen eigen keuzes maken en staan voor hun grenzen en die van de anderen respecteren.

Er is ook nog digitale weerbaarheid dit is in de laatste jaren een steeds sneller opkomend fenomeen. Hoe gaan we om met digitaal pesten, social media maar ook schermtijd. Indien gewenst verwerken wij dit natuurlijk in onze trainigen

Mocht er hulp nodig zijn schrijf uw kind in voor een Rots en Water Training bij ons, of neem vrijblijvend contact met ons op.

Weerbaarheid bij kinderen
Samen richting nemen