Zelfverdediging en Kinderen, bij sommige mensen merk ik wel eens weerstand om hun kind op een vechtsport te doen. Ik gebruik nu expres het woord vechtsport. Helaas is dat toch de naam die vaak gebruikt wordt voor Systema/Aikido etc. Met een beetje geluk wordt het een zelfverdedigingssport genoemd. Maar wat is nou de waarde voor een kind om ze op deze sporten te zetten. Ik neem jullie graag mee in mijn beeld hierover en waarom ik het als een meerwaarde zie voor kinderen.

Laten we eerst even hebben over hoe moet ik het nu noemen, als je het mij vraagt is de correcte term Krijgskunst of in het Engels Martial Arts. Wat ik tijdens mijn lessen behandel met kinderen gaat verder dan alleen een techniek om je zelf te verdedigen, of om goed te leren vechten. Het gaat mij om de principes erachter.

Als ik kijk naar de populariteit tegenwoordig van programma’s als Rots en Water zie ik wel dat veel ouders op zoek zijn naar iets. Veel oefeningen van Rots en Water komen uit de krijgskunsten. Hoewel het programma in de loop der tijd zijn effectiviteit bewezen heeft, is dat vooral als er aandacht blijft voor het geleerde. Zoals een mes zijn scherpte verliest, en af en toe geslepen moet worden. Zo hoort het ook bij weerbaarheid. Een keer een cursus weerbaarheid is helaas niet genoeg. Het blijft om aandacht vragen.

Hier komt voor mij dan ook de meerwaarde van hoe ik krijgskunst deel met kinderen te voorschijn. Tijdens mijn lessen ervaren kinderen hun eigen kracht, ze leren om te gaan met teleurstellingen maar ook met winnen. Vaak krijg ik te horen dat het een individuele sport is en weinig in teamverband. Daar ben ik het absoluut niet mee eens. Tijdens een techniek moet je erg veel respect hebben voor jouw partner, en goed luisteren naar zijn of haar grenzen. Ook doe ik geregeld samenwerkingsoefeningen met de kinderen dit allemaal vanuit de principes vanuit de krijgskunsten.

Kijken we dan specifiek naar zelfverdediging en kinderen, werk ik tijdens mijn lessen aan de volgende dingen:
– Zelfvertrouwen
– Eigen kracht
– Omgaan met grenzen
Tuurlijk leren we ook technieken, maar het gaat om wat erachter zit. Vanuit deze visie worden kinderen krachtiger en zelfverzekerder. Wat in mijn optiek de basis is van een goede zelfverdediging. Wil jij dat jouw kind beter voor zichzelf kan opkomen, kom dan een keer langs bij ons in de Dojo. De kindergroepen zijn elke zaterdagochtend en de eerste proefles is gratis. Voor vragen mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

P.S. Ik heb een tijdje terug een soortgelijk bericht geschreven. Maar het houdt mij nog steeds erg bezig. Dus mocht men dit als dubbel ervaren. De kracht zit in herhaling ;-).

Zelfverdediging en kinderen
Samen groeien